Wim Sonneveld: Meester van het Amsterdams cabaret





Wim Sonneveld was een Nederlandse cabaretier, zanger, acteur en schrijver. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste en invloedrijkste cabaretiers van de 20e eeuw.

Sonneveld werd geboren in 1917 in Utrecht. Hij begon zijn carrière als journalist, maar stapte in 1946 over naar het cabaret. Hij vormde eerst een duo met Toon Hermans, maar ging later solo verder.

Sonneveld was bekend om zijn scherpe humor, zijn gevoel voor taal en zijn prachtige liedjes. Hij schreef en speelde liedjes over allerlei onderwerpen, van de liefde tot de oorlog. Sommige van zijn bekendste liedjes zijn "Het dorp" en "De kat van ome Willem".

Naast zijn cabaretwerk was Sonneveld ook actief als acteur. Hij speelde in films, televisieseries en toneelstukken. Ook regisseerde hij enkele musicals.

Sonnevelds invloed

Sonneveld had een grote invloed op het Nederlandse cabaret. Hij inspireerde generaties cabaretiers en zijn werk wordt nog steeds veelvuldig opgevoerd. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van het moderne Nederlandse cabaret.

Sonneveld overleed in 1974 op 56-jarige leeftijd. Hij liet een indrukwekkende nalatenschap achter van liedjes, sketches en toneelstukken. Zijn werk wordt nog steeds gewaardeerd door liefhebbers van cabaret over de hele wereld.

Anekdote

Een bekende anekdote over Sonneveld is dat hij een keer een voorstelling gaf in een klein theater. Het publiek was niet erg enthousiast, en Sonneveld besloot het optreden af te breken. Toen hij echter zijn jas wilde pakken, werd hij tegengehouden door een vrouw in de zaal.

"U kunt niet weggaan," zei de vrouw. "Ik ben speciaal voor u gekomen."

Sonneveld twijfelde, maar ging uiteindelijk toch weer het podium op. Hij speelde nog een paar liedjes en sketches, en het publiek begon steeds enthousiaster te worden. Aan het eind van de voorstelling stond het publiek op en gaf Sonneveld een staande ovatie.

"Die vrouw," zei Sonneveld later, "was mijn redder in nood."