Willem-Alexander




Willem-Alexander, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, is de eerste zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus.

Hij werd geboren op 27 april 1967 in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Tijdens zijn geboorte was hij tweede troonopvolger, na zijn moeder. Toen zijn moeder in 1980 koningin werd, werd hij kroonprins.

  • Jeugd en opleiding:
  • Willem-Alexander groeide op in Den Haag en studeerde aan het Baarnsch Lyceum. Na zijn middelbare school studeerde hij geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Tijdens zijn studie was hij lid van het studentencorps Minerva.

  • Huwelijk en gezin:
  • Op 2 februari 2002 trouwde Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Samen hebben ze drie dochters: Catharina-Amalia (2003), Alexia (2005) en Ariane (2007).

  • Koningschap:
  • Op 30 april 2013 werd Willem-Alexander koning der Nederlanden, na de abdicatie van zijn moeder Beatrix. Zijn inauguratiespeech werd gekenmerkt door zijn warme, persoonlijke toon.

  • Karakter en interesses:
  • Willem-Alexander is een sportieve koning met een passie voor watersport. Hij is voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

Daarnaast is hij een fervent liefhebber van muziek en kunst. Hij speelt saxofoon en is beschermheer van het Concertgebouworkest.

Een moderne en betrokken koning
Willem-Alexander is een koning van deze tijd, die dicht bij zijn volk staat. Hij is makkelijk benaderbaar en heeft een informele stijl.

Hij heeft een groot gevoel voor humor en is niet bang om zichzelf te relativeren. Bijvoorbeeld toen hij tijdens een toespraak een grapje maakte over zijn eigen lengte: "Ik ben dan wel koning, maar ik kan nog steeds niet bij de bovenste plank."

Willem-Alexander is een betrokken koning die zich inzet voor verschillende maatschappelijke kwesties. Zo is hij beschermheer van de stichting MIND, die zich inzet voor de geestelijke gezondheid.

Een voorbeeld voor velen
Willem-Alexander is een koning om trots op te zijn. Hij is een moderne, betrokken en humoristische vorst die dicht bij zijn volk staat. Hij is een voorbeeld voor velen, binnen en buiten Nederland.

Hij laat zien dat je als koning niet alleen formeel en afstandelijk hoeft te zijn, maar ook menselijk en toegankelijk kunt zijn.