De zon schijnt volop en de vogels fluiten, maar kijk je naar het weerbericht, dan zie je een hele andere voorspelling. Volgens de weerman wordt het binnenkort nat en koud. Dat is natuurlijk niet wat we willen horen, maar wat als ik zeg dat het weerbericht helemaal niet zo betrouwbaar is als we denken?
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben altijd een beetje sceptisch over het weerbericht. Het komt me zo vaak voor dat de voorspelling helemaal niet klopt. En ik ben niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat weersvoorspellingen voor de komende 24 uur slechts 80% nauwkeurig zijn. Voor de komende 48 uur is dat slechts 60% en voor de komende 72 uur slechts 40%. Dat is niet bepaald een hoog percentage.
Dus waarom is het weerbericht zo onbetrouwbaar? Er zijn verschillende redenen.
Als het weerbericht onbetrouwbaar is, wat moeten we dan doen? Moeten we er gewoon maar mee stoppen? Nee, het weerbericht kan nog steeds nuttig zijn, maar we moeten het niet te letterlijk nemen. We moeten ons ervan bewust zijn dat de voorspelling niet altijd klopt en we moeten voorbereid zijn op veranderingen.
Dus, de volgende keer dat je naar het weerbericht kijkt, neem het dan met een korreltje zout. Het is niet altijd betrouwbaar, maar het kan je nog steeds een idee geven van wat je kunt verwachten.
En als de voorspelling toch niet klopt, maak je dan geen zorgen. Het weer is altijd in beweging en er is altijd een kans dat het verandert.