Sabrina Voinea




Ca o fată care a crescut într-o epocă în care tehnologia era la început, am fost martoră la schimbarea rapidă a lumii. Amintirile mele din copilărie sunt pline de jocuri în aer liber, cărţi şi imaginaţie. Însă, pe măsură ce am crescut, tehnologia a început să joace un rol tot mai important în viaţa mea.
La început, am fost fascinată de posibilităţile pe care le oferea tehnologia. M-am bucurat de acces la informaţii, comunicare şi divertisment într-un mod fără precedent. Tehnologia mi-a permis să rămân conectată cu prietenii şi familia, chiar şi atunci când eram departe. M-a ajutat să învăţ lucruri noi, să-mi dezvolt abilităţile şi să-mi satisfac curiozitatea.
Însă, în timp, am început să observ şi dezavantajele tehnologiei. Mi-am dat seama că ne poate distrage de la lumea reală, poate duce la izolare socială şi chiar poate afecta sănătatea fizică şi mintală. Am văzut oameni dependenţi de tehnologie, pierzându-şi capacitatea de a gândi critic şi de a interacţiona cu ceilalţi.
Am ajuns la un punct în care am simţit nevoia să fac o pauză de la tehnologie. Am vrut să mă reconectez cu lumea reală, să-mi petrec mai mult timp cu cei dragi şi să mă redescopăr. Şi aşa am început călătoria mea de detoxifiere tehnologică.
Nu a fost uşor la început. Eram obişnuită să verific în mod constant telefonul, să navighez pe internet şi să mă implic în reţelele sociale. Dar, odată ce m-am forţat să mă îndepărtez de tehnologie, am început să observ o schimbare în mine.
Am devenit mai prezentă, am început să observ mai mult împrejurimile şi să apreciez lucrurile mici. Am petrecut mai mult timp în natură, am citit mai multe cărţi şi am petrecut timp de calitate cu prietenii şi familia. Am început să gătesc mai mult, să practic yoga şi să meditez.
Cu cât reduceam timpul petrecut în faţa ecranului, cu atât mă simţeam mai bine. Am avut mai multă energie, dormeam mai bine şi eram mai concentrată. Mi-am dat seama că tehnologia nu era esenţială pentru fericirea mea. De fapt, mă împiedica să trăiesc cu adevărat.
Detoxifierea mea tehnologică nu a fost permanentă. Încă folosesc tehnologia, dar într-un mod mai echilibrat. Am stabilit limite clare cu privire la utilizarea tehnologiei şi îmi fac timp în fiecare zi pentru a mă deconecta.
Am învăţat că tehnologia poate fi un instrument util, dar trebuie să fim conştienţi de modul în care o folosim. Nu ar trebui să ne controleze vieţile sau să ne împiedice să experimentăm lumea reală.
Dacă simţi că tehnologia a început să-ţi controleze viaţa, te încurajez să încerci o detoxifiere tehnologică. S-ar putea să fii surprins de cât de revigorant şi de eliberator poate fi. Reconectează-te cu lumea reală, redescoperă-te şi trăieşte o viaţă mai împlinită.