PSV-AZ: een voetbaloorlog van strategische mannetjesputters

Het Philips Stadion. Een heilige plaats voor PSV-supporters. Maar op 2 oktober 2022 veranderde het stadion in een strijdtoneel. PSV tegen AZ. Een wedstrijd om de koppositie in de Eredivisie. Een wedstrijd die voor beide ploegen van cruciaal belang was.

De strategen

Aan het roer van beide ploegen stonden twee tactisch onderlegde trainers: Ruud van Nistelrooij en Pascal Jansen. Van Nistelrooij, de voormalige spits van Oranje, bekend om zijn oog voor doelpunten. Jansen, de jonge, ambitieuze coach die AZ naar nieuwe hoogten wilde stuwen.

Beide trainers hadden een duidelijk plan. Van Nistelrooij zette PSV in een 4-3-3-formatie, met Luuk de Jong als targetspits en de snelle Noni Madueke en de behendige Cody Gakpo op de flanken. Jansen daarentegen koos voor een meer defensieve 5-3-2-formatie, met de sterke centrale verdediger Indi en de snelle wingbacks Witry en Karlsson.

De mannetjesputters

De wedstrijd begon met een stevig tempo. PSV zocht naar de aanval, maar AZ hield stand met een solide defensie. Het spel golfde op en neer, waarbij beide ploegen kansen creëerden, maar geen van beide wist te scoren. Totdat...

In de 35ste minuut onderschepte Guus Til een slechte pass van Witry. Met een snelle dribbel passeerde hij de Alkmaarse defensie en schoot onberispelijk binnen. 1-0 voor PSV!

AZ was aangeslagen door de tegentreffer. PSV rook bloed en ging op zoek naar meer. In de tweede helft was het Gakpo die met een schitterende solo het tweede doelpunt maakte. 2-0! AZ was nu helemaal uit het veld geslagen. PSV controleerde de wedstrijd en speelde de tijd uit.

De terechte winnaar

Na 90 minuten floot scheidsrechter Danny Makkelie af. PSV had gewonnen met 2-0. Een terechte overwinning, want de Eindhovenaren waren in alle opzichten de betere ploeg. Van Nistelrooij had zijn ploeg perfect voorbereid en zijn tactiek bleek superieur aan die van Jansen.

PSV bleef na deze overwinning koploper in de Eredivisie. AZ zakte naar de tweede plaats. De voetbaloorlog was gestreden. PSV had gewonnen. Voorlopig tenminste...

• PSV: een team met veel individuele kwaliteit en een trainer die weet hoe hij ze moet laten samenspelen.
  • AZ: een hardwerkende ploeg met een slimme tactiek, maar nog net tekortkomend op kwaliteit.
  • De wedstrijd: een spannende en boeiende strijd tussen twee topclubs, die uiteindelijk werd beslist door de individuele klasse van PSV.

En zo ging de voetbalwereld verder. De strijd om de prijzen ging door. De rivaliteit tussen PSV en AZ bleef bestaan. Maar deze voetbaloorlog had voorlopig een winnaar. En die winnaar was PSV.