Palestina




Palestina er et landskap, et historisk område og en moderne region i Midtøsten, grenser til Jordan i øst, Israel i sør, Middelhavet i vest og Syria og Libanon i nord. På slutten av 1940-tallet ble historisk Palestina, som da var et britisk protektorat, delt inn i staten Israel og landområdene som ble okkupert av Jordan og Egypt. Vestbredden ble okkupert av Jordan fra 1948 til 1967, da den ble okkupert av Israel. Gazastripen ble okkupert av Egypt fra 1948 til 1967, da den ble okkupert av Israel. I 1988 erklærte Den palestinske frigjøringsorganisasjonen staten Palestina, som ble anerkjent av 138 land, inkludert Norge.
Hvilken rett har Israel til å okkupere palestinske områder? Israel hevder at okkupasjonen er nødvendig for å beskytte landet mot terrorisme, mens palestinere hevder at okkupasjonen er ulovlig og undertrykkende. Internasjonal lov forbyr okkupasjon av andre land, og FNs sikkerhetsråd har vedtatt flere resolusjoner som krever at Israel trekker seg fra de okkuperte områdene.
Okkupasjonen har hatt en ødeleggende innvirkning på det palestinske folket. Det har ført til menneskerettighetsbrudd, inkludert vilkårlig arrestasjon og fengsling, tortur og drap. Okkupasjonen har også ødelagt den palestinske økonomien og gjort det vanskelig for palestinere å få tilgang til helsetjenester og utdanning.
Det er et presserende behov for å finne en løsning på konflikten mellom Israel og Palestina. En løsning må baseres på tostatsløsningen, med en levedyktig og uavhengig palestinsk stat som lever side om side i fred og sikkerhet med Israel.
Palestinerne har rett til selvbestemmelse og til å leve i fred og sikkerhet. Vi må alle støtte dem i deres innsats for å få slutt på okkupasjonen og skape en rettferdig og varig fred.