Mathieu Kassovitz
Mathieu Kassovitz is een Franse acteur, regisseur en scenarioschrijver. Hij is vooral bekend van zijn rol als Vinz in de film La Haine (1995), waarvoor hij de César Award voor Beste Acteur won. Kassovitz heeft ook geregisseerd en geschreven voor films als Assassin(s) (1997), Les Rivières pourpres (2000) en Babylon A.D. (2008).
Kassovitz werd geboren in 1967 in Parijs, Frankrijk. Hij is de zoon van Peter Kassovitz, een Hongaarse joodse immigrant en regisseur, en Chantal Rémy, een Franse actrice. Kassovitz groeide op in een kunstzinnig gezin en was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in film. Hij begon zijn carrière als acteur in de film Au revoir les enfants (1987) van Louis Malle.
In 1995 speelde Kassovitz de hoofdrol in La Haine, een film over een groep jonge mannen uit de banlieues van Parijs. De film was een internationaal succes en won de César Award voor Beste Film. Kassovitz werd ook genomineerd voor een Academy Award voor Beste Buitenlandse Film.
Na La Haine regisseerde en schreef Kassovitz Assassin(s) (1997), een thriller over een groep huurmoordenaars. De film was een kritisch en commercieel succes en verdiende Kassovitz een tweede César Award voor Beste Regisseur. Kassovitz heeft ook geregisseerd en geschreven voor films als Les Rivières pourpres (2000), Babylon A.D. (2008) en Rebellion (2015).
Naast zijn werk in film is Kassovitz ook een actief politiek activist. Hij is een uitgesproken criticus van het Franse beleid en heeft zijn stem verheven tegen racisme, antisemitisme en islamofobie. Kassovitz is ook een voorstander van het Palestijnse volk en heeft de Israëlische regering bekritiseerd voor haar behandeling van de Palestijnen.
Kassovitz is een uitgesproken en politiek betrokken artiest. Hij is een van de meest getalenteerde en succesvolle regisseurs en acteurs van Frankrijk. Zijn werk heeft een grote impact gehad op de Franse cinema en zijn films blijven een inspiratie voor jonge filmmakers over de hele wereld.