Marlon Brando - a lázadó zseni
Marlon Brando, a 20. század egyik legnagyobb színésze, aki az "Apokalipszis most", "A keresztapa" és "A vízparton" című filmekben nyújtott alakításával írta be magát a filmtörténelembe.

A kezdetek

Brando 1924-ben született Nebraskában, egy alkoholista apa és egy depressziós anya fiaként. Gyermekkora nem volt könnyű, szülei gyakran veszekedtek, és Brando többnyire nagymamájánál nevelkedett. Már fiatalon érdeklődött a színjátszás iránt, és 1943-ban a New York-i Színitanodába ment tanulni.

Broadway-i siker

Brando 1944-ben debütált a Broadway-n Tennessee Williams "Üvegfigurák" című darabjában. Az előadás hatalmas sikert aratott, és Brando egy csapásra sztár lett. Az 1950-es évek elején több Broadway-darabban is szerepelt, és alakításaiért számos díjat kapott.

Hollywood meghívása

Brando 1950-ben Hollywoodba költözött, és az első filmje "A vad" volt. A film hatalmas sikert aratott, és Brando Oscar-díjat nyert a legjobb férfi főszerepért. A következő években több nagysikerű filmben is szerepelt, többek között az "Apokalipszis most"-ban, "A keresztapá"-ban és "A vízparton"-ban.

A lázadó

Brando nemcsak a színészi tehetségéről, hanem a lázadó természetéről is ismert volt. Nyíltan bírálta a kormányt és a hollywoodi stúdiórendszert. Támogatta a polgárjogi mozgalmat, és részt vett a vietnámi háború elleni tüntetéseken.

A magánélet

Brando magánélete is viharos volt. Háromszor nősült, és számos szeretője volt. Gyakran volt depressziós, és alkohol- és drogproblémákkal küzdött.

Az örökség

Marlon Brando 2004-ben halt meg, 80 éves korában. Öröksége máig hat, és őt tartják a 20. század egyik legnagyobb színészének. Alakításai megreformálták a színjátszást, és inspirációt jelentett több generáció színészének.