Lov om samtykke er ikke nok.




Samtykkeloven har vært en milepæl for likestilling og for å beskytte kvinner mot overgrep. Den har endret måten vi snakker om samtykke på, og har ført til en økt bevissthet om viktigheten av å respektere andres grenser.
Men loven er ikke nok. Det er fortsatt for mange som ikke forstår hva samtykke egentlig betyr, og det er fortsatt for mange overgrep som går ustraffet hen.

Jeg har selv opplevd å bli utsatt for et overgrep. Det var en grusom opplevelse som har satt spor i meg for alltid. Jeg vet at jeg ikke er alene. I Norge blir én av ti kvinner utsatt for voldtekt eller forsøk på voldtekt. Det er et skremmende høyt tall.

Det er ikke nok å ha en lov som sier at samtykke er nødvendig. Vi må også endre holdningene våre til samtykke. Vi må lære oss hva samtykke egentlig betyr, og vi må respektere andres grenser.

Vi må skape en kultur der samtykke er en selvfølge. En kultur der det er greit å si nei, og der det ikke er akseptabelt å presse noen til å gjøre noe de ikke vil.

Det er på tide å endre holdningene våre til samtykke. Det er på tide å skape en kultur der alle føler seg trygge og respektert.

Her er noen ting vi kan gjøre for å skape en kultur der samtykke er en selvfølge:

  • Vi må snakke om samtykke. Vi må snakke om det på skolen, i media og i våre egne hjem. Vi må sørge for at alle forstår hva samtykke egentlig betyr.
  • Vi må lære oss å respektere andres grenser. Vi må respektere andres rett til å si nei, og vi må respektere andres rett til å angre seg. Vi må aldri presse noen til å gjøre noe de ikke vil.
  • Vi må holde overgripere ansvarlige for sine handlinger. Vi må sørge for at overgripere blir straffet, og vi må sørge for at ofrene får den støtten de trenger.

Samtykkeloven er et viktig skritt i riktig retning, men det er ikke nok. Vi må fortsette å jobbe for å endre holdningene våre til samtykke, og vi må skape en kultur der alle føler seg trygge og respektert.